۱۴۰۳/۱/۹
1398/09/10
1دسامبر(10آذرماه)روز جهاني ايدز
نامگذاري روز جهاني ايدز

از سال 1988 اول دسامبر (برابر 10 آذر) روز جهاني ايدز نامگذاري شده است و هر ساله براي اين روز، شعار خاصي نيز در نظر گرفته مي‌شود. هدف عمده از اين كار اين است كه به عموم مردم يادآوري شود كه HIV از بين نرفته‌است و هنوز كارهاي زيادي است كه بايد انجام شود. در روز جهاني ايدز مردم لباس‌هاي شان را به روبان قرمز مزين مي‌كنند تا توجه و مراقبت در برابر HIV و ايدز را متذكر شده و به ديگران يادآور شوند كه تعهد و پايبندي و حمايت آنها مورد نياز است.

اپيدمي جهاني ايدز

اپيدمي جهاني ايدز و ويروس آن، با توجه به مقياس و تأثير ويرانگري كه دارد يك مورد اضطراري جهاني و يكي از وحشتناك ترين چالشها را در برابر زندگي و حيثيت انسان و همچنين در برابر برخورداري مؤثر ازحقوق بشر تشكيل مي دهد، كه رشد اجتماعي و اقتصادي را در سراسر جهان تضعيف مي كند و بر تمامي سطوح جامعه ملي، اجتماعي، خانوادگي و فردي تاثير مي گذارد. ايدز تا به حال جان ميليون ها انسان را گرفته است و در سرتاسر جهان هر ساله ميليون ها انسان به ويروس "اچ. آي. وي." آلوده مي شوند. تاكنون هيچ راهي براي درمان قطعي آن پيدا نشده است.

ويروس ايدز چيست؟
ويروس ايدز همان ويروس نقص ايمني اكتسابي انسان است كه بيماري ايدز را به وجود مي آورد. ويروس ايدز عضو گروهي از ويروسها به نام رترويروسها است كه سلولهاي انسان را آلوده ميكند و انرژي و مواد غذايي اين سلولها را صرف رشد و توليدمثل خود مي كند.

بيماري ايدز چيست؟
بيماري ايدز يا سندرم نقص ايمني اكتسابي بيماري است كه سبب اختلال سيستم ايمني بدن مي شود به صورتي كه بدن قادر به مبارزه با برخي عفونتها نمي باشد. اين عفونتها عبارتند از: عفونتهايي كه عفونتهاي فرصت طلب نام دارند و ساير بيماريهايي كه در شرايط ضعف سيستم ايمني عمل مي كنند. وقتي فردي با ويروس ايدز آلوده مي شود و ويروس وارد بدن او ميگردد، ابتدا ويروس در سلولهاي سفيد خون او زندگي و تكثير پيدا ميكند.

اين سلولهاي سفيد سلولهاي ايمني هستند كه بطور طبيعي ما را در مقابل بيماريها محافظت ميكنند. شاه علامت آلودگي با ويروس ايدز بصورت از بين رفتن پيشرونده گروه خاصي از سلولهاي ايمني به نام سلولهاي T كمكي يا سلولهاي CD4 ميباشد. ويروس در حين رشد خود در بدن سبب از بين رفتن اين سلول و سلولهاي ديگر ميشود. انهدام اين سلولها سيستم ايمني را تضعيف ميكند در نتيجه باعث مستعد شدن شخص به عفونتها و بيماريهاي فرصت طلب مختلف ميشود از عفونت ريه گرفته تا سرطا

فاصله زماني ورود ويروس تا بروز علايم بيماري ايدز چقدر است؟
در برخي افراد علايم ايدز كه همانا كاهش تعداد سلولهاي T و عفونتهاي فرصت طلب مي باشد خيلي زود بعد از اولين آلودگي با ويروس اتفاق مي افتد. اما اغلب افراد به مدت 12-10 سال و تعداد كمي حتي مدتهاي طولاني تري بدون علامت باقي مي مانند. همانند بيشتر بيماريهاي ديگر رسيدگي هاي بموقع پزشكي ميتواند عمر شخص را طولاني تر سازد.

ويروس ايدز چگونه منتقل ميشود؟
فرد آلوده به ويروس ايدز ويروس را در مايعات خاص بدنش از جمله خون، شير و ... حمل ميكند. انتقال ويروس فقط در صورتي ميسر است كه اين چنين مايعات آلوده به ويروس ايدز وارد جريان خون فرد ديگري بشوند. معمولاً انتقال ويروس ايدز از يكي از اين راهها اتفاق مي افتد:

1- تماس جنسي بدون پيشگيري با فرد آلوده به ايدز.
2- استفاده از سوزن يا سرنگ مشترك با يك فرد آلوده به ويروس ايدز.

بررسيهاي آزمايشگاهي نشان داده است كه ويروس ايدز در يك سرنگ آلوده ميتواند حتي بيشتر از يك ماه زنده بماند و معتادان تزريقي به منظور پيشگيري از ايدز هرگز نبايد سرنگ، آب و وسايل تهيه مواد مخدر را بطور اشتراكي مصرف نمايند يا اينكه بيشتر از يك بار مصرف كنند.اين شامل سوزنها و سرنگهايي ميشود كه براي تزريق مواد مخدر و حتي داروهايي مثل استروئيدها به كار ميرود. ساير انواع سوزن و سرنگ مثل آنهايي كه براي سوراخ كردن گوش و خالكوبي يا تاتو كردن به كار ميرود نيز ميتواند سبب انتقال ايدز شود.


3- انتقال ويروس از مادر به فرزند در حين بارداري، زايمان، يا شيردهي
هر زني كه باردار است يا قصد بارداري دارد و به هر دليل مشكوك است كه احتمال آلودگي با ويروس براي وي وجود دارد لازم است قبل از بارداري آزمايش و مشاوره مربوط به ايدز را دريافت كند. اگر آزمايش ايدز خانم بارداري مثبت باشد بايد داروهاي لازم براي پيشگيري از انتقال ايدز به فرزندش را دريافت كرده و از شير دادن وي خودداري نمايد.

ويروس ايدز از چه راههايي منتقل نمي شود؟
انتقال ويروس ايدز از يك فرد به فرد ديگر به آساني ويروسهاي ديگر نميباشد. اين ويروس از راه هوا يا غذا منتقل نميشود (به عنوان مثال از طريق عطسه يا سرفه كردن). هيچ موردي از انتقال ايدز از طريق تماسهاي عادي روزانه يك فرد آلوده با همخانه اي ها، همكاران، خويشاوندان، يا دوستانش كه از ظروف و توالت مشترك استفاده ميكنند ديده نشده است. ايدز همچنين از طريق در آغوش گرفتن و بوسيدن منتقل نميشود. ويروس ايدز در عرق، استفراغ، مدفوع و ادرار وجود دارد ولي تاكنون مواردي از انتقال توسط آنها گزارش نشده است. (بجز دو مورد كه انتقال ويروس از طريق تماس مدفوع با پوست بريده شده اتفاق افتاده است.) مگس، پشه و حشرات ديگر ويروس را منتقل نمي كنند.

تشخيص آلودگي به ويروس ايدز:
بلافاصله بعد از آلوده شدن، برخي افراد ممكن است علائمي گذرا شبيه يك سرماخوردگي ساده داشته باشند. حتي ممكن است آلوده شده باشند، اما كاملاً احساس سلامت كنند. تنها راهي كه شخص ميتواند از وضعيت خود مطمئن شود انجام آزمايش براي كشف آنتي باديهاي ضدويروس ايدز (پروتئين هايي كه در بدن براي مبارزه برعليه ويروس ايدز توليد ميشوند) ميباشد. اين آزمايش بر روي نمونه خون فرد مشكوك انجام ميشود. اگر در خون شخص آنتي باديهاي ضدويروس ايدز موجود باشد معناي آن اين است كه به ويروس ايدز آلوده شده است.

در چه مواردي بايد آزمايش ايدز انجام شود؟
اگر شخص به هر دليل احتمال ميدهد كه به ويروس ايدز آلوده شده باشد بايد هرچه سريعتر مورد آزمايش قرار گيرد، زيرا حتي در اولين مراحل بيماري بايد گامهاي سازمان يافته اي براي حفظ درازمدت سلامتي فرد برداشته شود. بيمار بايد به طور منظم به يك متخصص بيماريهاي عفوني مراجعه كند تا در وقت مقتضي قبل از بدحال شدن بيمار درمان ضد ويروس ايدز شروع شود. اين روش رسيدگي فعالانه در بيماران ايدز سبب ميشود بيمار سالهاي بيشتري زندگي سالم داشته باشيم.
 
تعداد بازدید:
123
نویسنده:
منبع:
آدرس:شهر مالخلیفه، بلوار امام خمینی(ره)،خیابان بسیج
بیمارستان سردار شهید ارجمند مالخلیفه
 تلفن:  03834482001       03834482703   
        03834483123       03834482701 
 دور نگار:03834483002  کدپستی:8895134995
 پست الکترونیک:Arjmand.malkhalifeh@Skums.ac.ir  
تاریخ بروز رسانی 1403/01/09
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد میباشد.
Copyright © 2014 S.K.U.M.S - All rights reserved
A+ A-
Powered by DorsaPortal